Langkah Tercipta =)

Assalamualaikum


Lamanya tak update entri semata-mata nak post novel bersiri dekat blog. Daripada terbuang begitu sahaja karya belacan tu, lebih baik semadikan dalam blog peribadi. Ada yang baca ke tak baca? Itu persoalan kedua dan tak penting !!! Hehe. 

*********
6 Mei 2015, keluarnya keputusan tawaran kemasukan ke universiti. Dalam hati sangat berharap agar dapat program asasi sebab tak nak masuk matrik !!! 


ALHAMDULILLAH
Syukur sangat-sangat dapat program pilihan pertama iaitu

Asasi Sains Pertanian ( ASPER)
Universiti Putra Malaysia (UPM)
Serdang, Selangor 

Sebab apa pilih Asasi Sains Pertanian? Pertanian? What!!!
Haha. Soalan tu boleh dikategorikan sebagai soalan wajib bagi mereka yang mendapat tahu fasal program ASPER.
Jujur...Aishah minat sangat-sangat dengan program ni sejak pertama kali Aishah mengkaji tentang program ni. Suka untuk ditekankan di sini...
Asasi Sains Pertanian adalah persis Asasi Sains yang lain. Cuma, terdapat satu subjek Pertanian. 
Itu yang menarik Aishah untuk memilih program ini sebagai pilihan pertama semasa mengisi UPU. Aishah memang minat cucuk tanam. Cewahh gitu. Masa sekolah rendah dulu-dulu, Aishah tanam pokok kacang kelisa, pokok kari, pokok limau bali. Bayangkan pokok kari tu, Aishah tanam guna biji benih. Mana ada orang tanam pokok kari sebab pokok kari ni pertumbuhan jenis anak pokok atau suckers, macam pokok pisang. 
Green Hand :)


And... Green is my favourite colour. HIjau ni macam dah sebati dalam jiwa Aishah. :D
Lagipun, menurut info, pelajar ASPER ni memang dah diyakini tempatnya di UPM semasa Degree. Jadi, tak payah susah-susah isi UPU nanti. Yang paling mengujakan Aishah, terdapat lebih 40 bidang yang dapat dipilih oleh pelajar ASPER untuk sambung Degree di UPM nanti TERMASUKLAH doktor perubatan. Yang penting, kena menepati syarat setiap bidang. 4.00 flat mesti kalau nak ambil perubatan!!!

Setelah hampir setengah tahun bercuti sambil tanam anggur... Kalau ikutkan hati yang bernafsu ni memang nak cuti panjang lagi. Nampak tak tamaknya kat situ. Tapi, memang puaslah cuti setengah tahun ni. Sekurang-kurangnya banyak target cuti yang dah tercapai.
- Belajar Masak *masak sangat :P
- Lesen P motor dan kereta * moment kelako
- Balik Kampung
- Jumpa kawan-kawan lama
- Makan nasi kenduri * duduk maktab jarang rasa nasi kenduri :P

21 Mei 2015, langkah pertama di bumi UPM. Sekarang ni tengah kumpulkan balik semangat belajar yang dah menyorok di mana-mana. Walaupun hakikatnya, belajar ni adalah satu proses yang takkan pernah ada titik noktahnya. 

Dari Anas bin Malik r.a : Rasulullah saw bersabda,
 “Mencari ilmu adalah fardhu bagi setiap orang Islam.” 
(Sahih – Ibnu Majah [0184]) 

" Carilah duniamu seolah-olah engkau akan hidup selama-lamanya 
dan
carilah akhiratmu seolah-olah engkau akan mati eok hari "
-Hadis riwayat Ibn Asahin-


LA TAHINU...LA TAI ASU
Jangan lemah...Jangan putus asa
:D
Qawi Lillahitaala
Kuat kerana ALLAH

Apa-apapun, serahkan segala urusan kepada Allah. Kita hanya mampu berusaha. In Shaa Allah Dia yang Maha Mengetahui itu pasti sepastinya tahu apa yang terbaik untuk kita.
Bersangka baik kepadaNya.

Teruja...Takut...Tak sabar
Semuanya bercampur baur.
Moga dipermudahkan, In Shaa Allah :D

Assalamualaikum


Thanks For Reading شكران.

0 400 is kind-heart: