Dia, Fatih Seferagic

Assalamualaikum


Cuba perhatikan betul-betul.
Kedua-dua jejaka ini memiliki wajah yang hampir serupa.
TETAPI,
dalaman rohani mereka bagai langit dan bumi. Sangat berbeza.
Alangkah terkejutnya Aishah apabila mendapati insan bernama Fatih itu seorang hafiz Quran. Subhanallah.
Bacaan al-Qurannya hampir mirip lenggok Qari Misyari al-Afasy. 

* bacaan beliau.

*

Jom sama-sama hafaz Quran.
Target: Surah al-Kahfi 1-10
In Sha Allah

Assalamualaikum


Thanks For Reading شكران.

SPM was Over

Assalamualaikum

Hampir seminggu balik dari maktab. Hmm, terkenang balik hari terakhir SPM.
Subuh hari itu rasa sejuk sangat. Kabus memenuhi kawasan Parit. Perjalanan ke surau untuk Subuh berjemaah rasa macam sayup semacam.
Dalam hati terfikir...
" Ni Subuh terakhir aku di maktab ni. Lepas ni, entah bilalah aku dapat Subuh berjemaah macam kat sini "
sobsob..

Aishah bersyukur sangat sebab di sana, pelajarnya diberi kesempatan untuk tunaikan solat Subuh berjemaah...Tapi, ramai yang tak hargai peluang ini. Mungkin, mereka tak nampak lagi hikmah Solat Subuh berjemaah.
Seriously BEST SANGAT !!!

Lepas Subuh dengan segera bersiap untuk sarapan di DS (dewan selera). Maklumlah, sarapan terakhir di ds kesayangan ~


Menuju ke Dewan Iltizam untuk Paper Biology....
BIOLOGY. Itulah antara paper yang paling Aishah takut selepas Add Math. Kedua2 paper ni Aishah fobia sikit.
Sekarang, segalanya dah berakhir..
Kita letakkan segala usaha dan ikhtiar kita kepadaNya dan bertawakal sahaja.
In Sya Allah, Dia pasti tahu yang TERBAIK.

* haha. Sempat lagi bergambar. Walhal, lagi beberapa minit nak exam Biology Paper 3. Huh =)

Sebaik tamat Paper 3. Satu perasaan sebak menyelubungi diri ini. Rasa macam sedih semacam. Sebab sebelum pukul 6.00 petang dah kena clear asrama. Aishah ingat lagi, waktu perjalanan balik asrama, 'angah' datang menyapa....
" Angah..jangan lah nangis.."
Bila tengok angah menangis, Aishah pun meleleh sama.

Memang sebak, sebab 2 tahun di Parit rasa macam sekejap sangat. 
2 tahun bagaikan tak cukup untuk Aishah mengenali mereka.

Seorang demi seorang balik dan akhirnya, mama dan ayah pun sampai.
Sebelum balik, sempat lambai Teacher Hayani, the most sporting teacher ever.

Selamat tinggal, Parit.
Lepas ni dah tak boleh nak tengok tiang jam Parit.
Haha...Tengok tiang jam Kulim jelah.

Itu sahaja,
Assalamualaikum


Thanks For Reading شكران.

Detik 24 Oktober 2014

Assalamualaikum

Of spring, cream puffs, self-compassion and freedom
Hmm... Hampir 4 bulan tak update blog. Muahaha. Maklumlah calon ESPIEM lah katakan. 
Pejam celik, pejam celik tak sangka yang Aishah dah masuk form 5. What!!! I feel like it was just yesterday I went to the MRSM Parit. 

Itulah dunia. Masa terus berlalu. Usia terus meningkat. Lain pula di akhirat nanti. 
Kalau di syurga kita akan terus muda dan sihat untuk menikmati seluruh nikmat yang jauh lebih indah daripada kehidupan di dunia. Tapi, di neraka kita akan terus dihidupkan agar sentiasa merasai kesakitan dan keperitan seksa azab an-Nar. Nau'zubillahhi min zalik.

Dalam banyak-banyak hari yang ditempuh di maktab, ada satu hari yang sangat bermakna dan boleh dikatakan paling best.
24 Oktober 2014

Pagi itu merupakan
HARI GRADUASI MRSM PARIT KALI KEDUA 
Apa yang seronok???
Graduasi tahun ini telah melayakkan kesemua 208 calon SPM 14 untuk bergraduasi. Alhamdulillah. Kesemuanya dapat merasa memakai jubah graduasi. Apatahlagi, batch kita orang yang rasmikan jubah graduasi maktab. Tahun lepas maktab pinjam daripada maktab lain. MRSM baru lah katakan. Huhu.


Alhamdulillah, Aishah berjaya menduduki graduasi Kelas Pertama dengan pointer terkumpul 3.78. Alhamdulillah. Bukan senang nak dapat tu. Yang penting, waktu form 4 kena pulun dapat pointer tinggi...Nanti naik form 5, bila pointer jatuh sikit tak adalah menjejaskan TPNG ( pointer terkumpul ).

Debaran duduk di barisan hadapan ni lain macam sebab kita nampak semua yang terjadi betul-betul depan mata kita. Kita, orang pertama yang kena bangun untuk beratur mengambil 'skroll'. Huh.
  

Selesai Majlis Graduasi. Sembahyang Jumaat dulu. 3.00 petang, hantar jubah balik. Rasa macam nak bawa balik ja jubah tu, Tapi, nanti kena bayor RM 500. Huh. Tak sanggup, mak. 
Petang tu, terus turun dewan. Persiapan untuk 
Annual Dinner Le Virulents 
malam tu.

Aishah dilantik sebagai AMT ( ahli majlis tertinggi ) bahagian Montaj. Bukan satu montaj, tapi dua montaj yang kena siapkan. Memanglah nampak tugas buat montaj macam senang. Tapi, sebenarnya susah bila kita berurusan dengan orang lain. Huru-hara dibuatnya. Aishah belajar untuk bersabar dan professional apabila kita bekerja dan berurusan dengan manusia. 


Berbalik kepada Annual Dinner. Hmm, buat dalam maktab sahaja. Pengetua katakan bahawa SPM semakin hampir jadi, lebih baik buat dalam maktab. Hmm, mungkin itu lebih baik. Macam-macam yang dilalui barisan AMT atas,  sebelum berlangsungnya majlis. Terpaksa berurusan dengan pengetua berkali-kali. 
Akhirnya, malam itupun terlaksanalah majlis yang dinantikan Le Virulents. Bertemakan Guns n Roses, kesemua pelajar Tingkatan 5 kelihatan vogue sanagat. Bermacam-macam gaya ada. 



HOMEROOMKU SAYANGKU =)

Rasanya, buat di dewan pun better. Luas pun luas. Selesa. Overall, memang terbaik lah. 
Malam itu sahaja, Aishah dapat kumpulkan 5 'barang' sekaligus. Huh
Sijil Anugerah Kelas Pertama, 
Skroll Anugerah Khas Pengetua, 
Plak Anugerah Khas Pengetua, 
Teddy Bear Graduasi daripada mama ayah 
dan hamper cabutan bertuah Malam Annual Dinner.

Keesokannya harinya, bermulalah kembali perjuangan untuk menghadapi SPM. Sekurang-kurangnya 24 Oktober 2014 itu menjadi hari di mana stress kami dilepaskan sementara. Haha, sementara cuma.

Thanks for those remembrances...
......
Itu sahaja, 
kalam runcing daripadaku setelah sekian lama tidak menaip..

Assalamualaikum



Thanks For Reading شكران.