Al- Akif, Going to Miss

Assalamualaikum

Kini sudah tiba masanya untuk melepaskan jawatan 
BADAR
Tak sangka sudah lebih kurang setahun lebih menjadi ahli 
badan dakwah kerohanian.

Seronok sebenarnya menjadi ahli BADAR. Ya, memang ini adalah satu amanah yang besar. Tapi, apabila amanah ini digalas secara bersama-sama, amanah tersebut terasa mudah untuk dilaksanakan.

Saat-saat awal sebagai ahli BADAR walaupun berasa sangat sukar tapi kami ditemani Ustazah  Syakiroh, Ustazah Zahirah Teacher Munal. 


Setiap hari Khamis selepas Isya', kami akan adakan Usrah BADAR. Seronok sangat berusrah dengan ustazah dan teacher. Tapi...
Lama kelamaan, seorang demi seorang meninggalkan kami. Bermula dengan Ustazah Syakiroh yang telah meninggalkan satu semangat yang membuak-buak untuk kami teruskan legasi ustazah di maktab.

Teacher Munal hadir menggantikan posisi ustazah. Tak lama kemudian Teacher Munal berserta dengan Ustazah Zahirah meninggalkan kami. Saat itu, kami berdiri sendiri berbekalkan ilmu yang kami ada. 

Tahun 2014, kami bergerak sendiri di bawah pimpinan Presiden BADAR. 

Pada Aishah, walaupun tak banyak pembaharuan yang dapat dilakukan sekurang-kurangnya kami telah berusaha untuk mengubah sesuatu dalam maktab ini. Haha...pelajar puteri pun dah tak berani untuk turun Maghrib lewat. Sebelum 7.15 dah mula penuh surau. Alhamdulillah. Walaupun masih ada segelintir yang tetap berdegil untuk turun lewat..Hmm, tak tahu dah nak buat apa.
" Berdoa je lah.. Moga2 Allah buka pintu hati dia untuk turun surau awal "

Ni paling lawak!!! BADAR buat jualan buku selama sebulan di maktab. Yang paling tak tahan, pernah sehari tu... Pendaftaran Tingkatan 4 2014 ambilan pertama. Ramai yang buat jualan di pusat pelajar. TupTup, kami berniaga buku dekat depan surau ni. Haha. Macam krik..krik.. Memang tak dapat dilupakan!!! 

Waktu ini pun best. BADAR dapat peluang untuk dengar ceramah PU YEOP dekat Siputeh. Ceramah ni best sangat. Bukan sekadar dengan ceramah, tapi sambil dengar QASIDAH dari KUISAS. Malam itu seronok sangat. BADARIAH semua duduk bersila di depan sekali. Haha =) Kesempatan ni kami ambil untuk jemput PU YEOP ke maktab kami. Akhirnya, hasrat itu tercapai. PU YEOP datang ke maktab kami di Malam Gema Islam masa bulan Ramadhan. =D


Inilah board yang paling Aishah sayang. Kalau dulu, Aishah rajin update info dekat board ni. Sesetengah info tu Aishah ambil daripada blog Aishah sendiri. Puas rasanya dapat menampal artikel dan orang lain dapat membacanya. Selalunya Aishah akan datang awal ke surau untuk tampal. Lepas tu, ramai orang berkerumun dekat board ni waktu Solat Maghrib. 
Tapi, masuk bulan April 2014 lebih kurang, Aishah dah macam busy sampai tak sempat nak update yang baru. Hmm... Sedih juga sebab tak ada masa untuk buat benda ni dan board ni terbiar macam tu saja. Ada juga yang tanya...
" Aishah, tak ada artikel baru ke?"
Aishah geleng saja...
Tak apa...BADAR 2014/2015 kan ada. Aishah yakin diorang dapat buat yang jauh lebih baik =D


Inilah Surau al-Akif, MRSM Parit. Seronok dapat jaga surau ni. Setiap pagi Ahad, BADAR gotong royong, bersihkan surau sambil layan nasyid. Sampaikan terlentok dalam bilik BADAR. Haha. BESAR!!! Surau ni memang besar. Nak jaga surau ni, memerlukan satu kerjasama yang baik =D

Aishah ingat kata-kata Prof MAZA semasa program NADWAH...
" Pemimpin yang baik adalah pemimpin yang berharap agar pemimpin selepasnya JAUH LEBIH BAIK daripadanya "

Kalau dulu, Aishah selalu terbayang macam mana rasanya saat melepaskan jawatan ini...MESTI SERONOK SEBAB TAK PAYAH MENCARI PUBLISITI DAH... Ternyata, apa yang Aishah fikir tu salah.
Rasanya sangat sedih untuk lepaskan satu badan yang telah menyatukan jiwa-jiwa ahli BADAR ni. Semasa membaca Doa Rabitah buat kali terakhir hari itu, terasa sedikit sebak. Mengenang kembali saat pertama kali membaca Doa Rabitah bersama Ustazah Syakiroh, Ustazah Zahirah, Teacher Munal, Ustaz Hazwan...Tak sangka, akhirnya Aishah akan menadah tangan untuk Doa Rabitah terakhir sebagai Ahli Badar.

Semoga amanah yang Aishah pegang selama ini terlaksana. Cukuplah, artikel yang Aishah tampal, tazkirah yang disampaikan, ajakan memenuhkan saf, denda sebab tak turun Subuh dan macam-macam lagi. 

Minta maaf kalau selama menjadi BADAR Aishah tersalah tindakan atau melukakan hati mana-mana pihak. Hakikat sebagai pemimpin memang akan ada orang yang tidak suka kepada kita. Aishah terima hakikat itu dan disebabkan itulah Aishah menerima jawatan ini dengan ikhlas.

Semoga BADAR 2014/2015 mampu melakukan suatu pembaharuan dan menjadi lebih baik. In Shaa Allah =D

# Struggling for SPMrsm dan SPM. Man Jadda Wa Jada :)
Assalamualaikum
Taqabalallah Minna Wa Minkum.


Thanks For Reading شكران.

0 400 is kind-heart: