Ayuh Wanita, Kita Berhijab Dengan Betul

Assalamualaikum.

Tajuk di atas bunyi macam nak berkempen pula. Ini mungkin boleh dilabel sebagai berkempen atau berdakwah. Agak keterlaluan kot kalau kata berdakwah. Apapun, Aishah nak mengajak Muslimah, Wanita, Gadis atau anak dara untuk mengenakan tudung yang sesuai dengan kita dan bertepatan dengan kehendak syarak.
Bukankah manis bertudung labuh seperti di atas. Allah suka, Nabi suka.

Fesyen hari ini makin lama makin ke belakang. Maksudnya, fesyen tudung yang dikatakan tudung terkini kebanyakkannya diolah dari fesyen tudung dahulu kala. Itu mungkin boleh dikawal. Tetapi, tudung seperti shawl mungkin ada had yang perlu diberi perhatian.

1. First time Aishah tengok shawl,  timbul persepsi di benak fikiran. Adakah tudung seperti ini mampu menjadi hijab buat wanita sekarang. Kalau setakat nak tutup kepala mungkin boleh. Tetapi, dada kita nak tutup pakai apa? Nabi sendiri dah pesan, kalau bertudung biarlah menutupi dada supaya tidak menimbulkan fitnah.


2. Kalau anda berpendapat bahawa anda lebih selesa dengan memakai selendang. Aishah sarankan guna Pashmina. Labuh dan besar, itulah ciri-ciri pashmina yang tak dapat disangkal lagi. Pendakwah terkemuka sendiri mengenakan pashmina sebagai hijab beliau, tak lain tak bukan Ustazah Asni.

Lihatlah bagaimana Ustazah Asni mengenakan selendang sehingga labuh menutupi dada. Aishah tabik spring lah dekat Ustazah. Ini baru dikatakan bergaya sambil menutup aurat.  

Aishah tak adalah minat sangat dengan tudung seperti ini. Selalunya Aishah pakai tudung bidang 60. Labuh dan menyelesakan. Kalau jalan-jalan ke kedai berdekatan, pakai tudung arini saja. Tapi, kali ini Aishah kena pakai juga tudung ni sebab Mama Aishah belikan tudung Pashmina. Katanya sesuai dengan kak cah yang masih anak dara. 

Perintah orang tua tak boleh dilawan. Aishah terpaksalah bergaya dengan Pashmina pada hari raya pertama. Insya-Allah teknik pemakaian selendang oleh Ustazah Asni akan dijadikan pedoman.

3. Pernah tak dengar orang yang mengeluarkan spekulasi sebegini
Apa guna pakai tudung kalau perangai jahat mengalahkan orang yang tak pakai tudung
Subhanallah. Mari kita tengok apa jawapan Ustaz sorang ni.
 

Sebagai penghias bicara akhir, 
Wake up girls. Let's wear a nice and suit scarf for us that will cover up our head until chest. The ball is in your court now. You are the person who will make a transformation and revolution.

That's all. Assalamualaikum

Thanks For Reading شكران.

1 400 is kind-heart: