Science, Form 3, Chapter 2 >> HARD

Assalamualaikum.



Sekarang ni dah masuk bulan februari kan. Alhamdulillah, bagi matapelajaran Sains, Cikgu Azwan sudah habis mengajar sehingga Bab 2: Blood Circulation... Tajuk tu memang payah tahap gaban. Mungkin tajuk belakang lagi payah. 

Sebab kepayahan yang Aishah rasakan tu, Aishah telah mengambil masa satu hari untuk memahami mengenai blood circulation.

Tengok video pembedahan jantung, kedudukan jantung dan explore semua buku sains form 3 yang ada. Memang berbaloi tahu tak. 

Alhamdulillah, sekarang semua mengenai blood ciculation sudah disimpan di dalam kepala. Apabila, keluar bersiar-siar dengan adik di luar rumah, mesti sebut mengenai flow of the blood in our body.

Soalan Cepu Emas.. 

What is the largest arteries and vein ?
arteries - Aorta
veins - Vena Cava 

Which arteries carries oxygenated blood ?
* ingat oxygenated belah kanan (kiri jantung)
* Satu-satunya arteries yang berada di sebelah kanan ialah....
Aorta

Nama-nama bagi arteries dengan vein ni unik kan. 
Setelah memahami isi bagi bab ini, terasa macam diri ni layak menjadi pakar bedah jantung lah pula.
Padahal, baru belajar asas.
Hehehe.

Thanks to Allah for open my heart to accept these knowledge.
I hope it last forever.
Amin.

Assalamualaikum



Thanks For Reading شكران.

0 400 is kind-heart: