Ya Allah, Bilakah Pula Masanya Aku Menjadi TetamuMu ?

Assalamualaikum.


Pejam celik, pejam celik, kita sudah pun berada dalam bulan November dan akan merayakan satu lagi perayaan yang besar dalam Islam iaitu Hari Raya Aidiladha. 

Apapbila kita dengar laungan 'Labbaikallah Humma Labbaik', hanya satu perasaan saja yang akan terdetik pada hati kita iaitu bilakah masanya aku menjadi tetamu Allah di Mukkatul Mukarramah. 

Semestinya hendak ke sana memerlukan wang yang banyak. Tetapi percayalah, sekiranya Allah mengizinkan kita menjadi tetamuNya, pasti dapat kita menjejakkan kaki kita di Tanah Haram itu. Kalau boleh nak stay terus dekat sana. Tak nak balik. Allah telah memberi jaminan keselamatan terhadap dua kawasan iaitu Makkah Mukarramah dan Madinah Munawwarah. Indahnya sekiranya dapat berada di sana. Dapat menjenguk Makam Rasulullah tercinta, mengintai sejarah para sahabat Nabi terdahulu. Subhanallah.

Tetapi, bila agaknya tiba giliran kita. Hari Sabtu ni ialah 9 Zulhijjah. Apa hukum berpuasa pada hari tersebut. Haram ? Harus ? Wajib ? Bukanlah Sunat kita berpuasa pada hari tersebut yang dinamakan Hari Arafah. * belajar dari matapelajaran Agama Islam form 2.

Itu sahaja. Berdoalah semoga suatu hari nanti giliran kita pula bertawaf, melihat masjidil haram dan kaabah. Insyaallah.

Assalamualaikum


Thanks For Reading شكران.