Jom Bersukan

Assalamualaikum...

Waah, bersemangat nak buat entri kali ini. Aishah mula sekali nak minta maaf sebab bagi sambungan Antara Lamunan & Kenyataan akan ditangguh untuk beberapa hari. Sekiranya ada permintaan baru dipercepatkan. Aishah malas nak post. 

Baiklah, seperti yang kita ketahui baru-baru ini Malaysia baru sahaja mencatatkan rekod Larian 1 Murid 1 Sukan 1 Malaysia. Jadi, hari ini Aishah nak berkongsi cerita tentang sukan.

Tahu tak, sukan ini telah wujud dari zaman Rasulullah. Nak tahu tak sukan apa yang digalakkan oleh Rasulullah
Rasulullah menyuruh kita belajar 4 jenis sukan. Yang pertama, MEMANAH, BERKUDA, BERENANG dan Aishah lupa satu lagi. MEMBURU kot. Entah la Aishah tak pasti. Kalau ada sesiapa yang tahu, boleh la ceritakan ok.
Ada sebuah cerita mengatakan bahawa Rasulullah dan Saidatina Aisyah ra pernah berlumba lari. Kadang-kadang Rasulullah menang dan kadang-kadang Saidatina Aisyah yang menang.

Jadi, sukan langsung tidak dilarang dalam Islam. Rajin-rajin lah bersukan. Aishah punya sukan di sekolah pun dah nak dekat. Tapi Aishah tak masuk apa pun. Akhirnya, Aishah masuk perbarisan. Berbaloi jugak. Eheheheh. Walaupun penat.

Caiyok....


Thanks For Reading شكران.

1 400 is kind-heart:

Nur Syazana Mohammed Sani said...

zana pernah try memanah ,. tapi xboleh bawak ,. menembak jar zana boleh pergi jao ^^

moh la tinggal kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/sports-day.html