Tips Menampakkan Blog Kita Kemas

Assalamualaikum...
Aishah nak kongsi sesuatu ni. Perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman Aishah sendiri. Ok, kalau nak ikut, ikut la.

Gunakan background yang simple
Maksudnya, gunakan background yang tidak terlalu berserabut. Gunakan background jenis polka dot atau line adalah nampak kemas sebenarnya. Tetapi kalau tak mau guna background tu, cari background yang mempunyai warna yang tidak terlalu terang dan boleh menyakitkan mata.

Elakkan Drpd Guna Tulisan Yang Pelik
Kebanyakan bloggers gemar menggunakan tulisan yang berbelit-belit. Betul tak ? Ok, kalau kita guna tulisan yang simple macam Times New Roman atau Arial lebih menyenangkan orang yang membaca ... Kalau tulisan berbelit, macam mana orang nak baca. Bukan tak boleh baca jer, tapi serabut kepala otak yg membaca tu kan..

Jangan letakkan tulisan terlalu warna warni
Maksudnya dalam satu ayat macam-macam jenis warna yang dia pakai.... Elakkan.... Kalau backgroun putih, tulisan hitam..kalau background hitam, tulisan putih..Itu nampak lebih kemas...

Centerkan segala Widget di bahagian Sidebar
Widget yg selalu kita gunakan ialah widget jam, kalendar, facebook like box dan banyak lagi. Jadi, jangan biarkan ianya berada di sebelah kiri atau kanan... Nampak serabut sangat.. Ok, try untuk centerkan widget tu ok.. Caranya, letakkan kod <center/> pada awal kod dan last kod...

Jangan Gunakan Background Animation
Background untuk blog sgt x cantik kalau animation. Ok first menyakitkan mata n second nampak x kemas n serabut... Cari yg paling simple n itu yg paling cantik....
Itu sahaja yang boleh dikongsikan....Agak boring tetapi diharap dapat membantu pembaca sekalian.

Assalamualaikum


Thanks For Reading شكران.

4 400 is kind-heart:

hasyikin ismail said...

thanx utk nasihat nih :)

Elih Japahar said...

Tips berguna :) tq k..blog ni kemas dan menarik...

Jom baca sini pulak: Seluar Dalam 1Malaysia paling Laris Dijual

Nor Aishah said...

sesama..shukron ya

Nor Aishah said...

terima kasih....
waah, entri tntg apa plak tu..