Luahkan Atau Tidak

Assalamualaikum...

Semalam, kawan Aishah iaitu Aizat, buat notes dekat fb tentang kisah seorang remaja. Notes tu mengenai seorang perempuan yang menyukai seorang lelaki yang merupakan sepupunya. Jadi, persoalannya, adakah perempuan ini perlu luahkan atau tidak.

Jadi, banyak sangat AIshah tengok yang comments dan berikan pendapat kepada Aizat. 
Aishah dapati kebanyakan daripada pendapat itu menuju ke arah luahkan.
Aishah sebenarnya tak berapa nak setuju dengan pendapat tu.
Sebab....
.
.
.
.
Islam mengharamkan kita bercouple.....
Apa kena mengena couple dengan luahkan ??
Ok, sekiranya kita luahkan kepada orang itu, mungkin orang itu juga mempunyai perasaan yang sama kepada kita. Jadi, pasangan "couple" ini akan memutuskan untuk menjadi pasangan COUPLE.
Kan dah ada hubung kait couple dengan luahkan..

Tapi kalau orang tu tak suka kat kita ?
Itulah yang setiap orang tak nak kan ? Jadi, lebih baik, jangan luahkan. Buat sakit hati ja. Sesungguhnya, jodoh itu di tangan Allah. Allah yang tentukan segalanya. Kalau dia jodoh kita, dia akan dengan kita juga satu hari nanti. So, buat apa nak couple....Dapat dosa ada la...

Kalau pendamkan, lagi sakit ?
Hmmmm, betul tu. dan ia juga boleh mengganggu pelajaran kita. Macam mana ni..
Aishah tak tau la...Just lupakan dia n lama-lama dia akan pergi dari bayangan kita kot..

Tapi kalau tak boleh nak lupa ???
ADoi... manyak nya soalan.. Pening den nak jawab..Den bukannya doktor dotdotdot..
Kita berserah ja kepada Allah. Ustazah AIshah kata la kan..Kalau kita sentiasa berdoa...dan kita kawal nafsu kita, kita tak luahkan..dan lepas tu kita mati..Kita masti syahid Insyaallah.

Tu ja..Harap dapat beri sedikit info, ok...
Sebelum habis..Jangan ingat Aishah ni pakar motivasi tau...x ada kena mengena langsung...Ni berdasarkan pengetahuan yg AIshah cari dan baca ja..Insyaallah

Assalamualaikum


Thanks For Reading شكران.

3 400 is kind-heart:

Eza Boom Boom :) said...

Alhamdulillah, satu perkongsian ilmu yg bermanfaat..Makaseh aishah~

Nur Aizat said...

Aishah,tq sbb bg kata2 2.insyaallh girl ni akan jumpa lelaki yg lebih baik kerana girl ni seorang berpelajaran tinggi dlm agama.tudung dia sgt labuh oo.dia pkai jubah dn bj kurung sj.klu dia pakai sluar,bjnya automatik labuh.

Nor Aishah said...

eza..sama-sama
aizat... insyaallah