Background Post Title

Tadi ada request daripada seorang blogger ni untuk buat benda ni. Sebenarnya, nak buat benda ni sangat la confuse sebab saya pon buat sampai naik tension. Cuba teka berapa kali buat. 10 n above. Bila dah jadi lega sangat. Ok, tak pa, apa salahnya try. Cara-caranya :

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Cari kod bawah ni ( tekan ctrl + F )
h3.post-title
3. Kalau tak jumpa cari kod ni
h4 }
4. Lepas tu, copy kod bawah ni pulak ( kod ni hanya untuk yang cari kod h3.post-title )
 border: 3px solid #C0C0C0; background: url(URL BACKGROUND); 
5. Paste di bawah kod  h3.post-title . 


6. Bagi yang cari kod  h4 }, copy kod bawah ni..sama juga pastekan di bawah kod h4 } tu ok.
   border:0px dashed #cc99cc; 
    text-align: center;
    margin:.5em 0 .5em;
    padding:0 0 4px;
    font-size:140%;
    font-weight:normal;
    line-height:1.2em;
    background:url(URL BACKGROUND);
    color:$titlecolor;
    }
7.  Sebelum save, preview dulu...nanti kalau koding salah habis blog u all.
8. Eeeh. Sebentar. Aishah rajin la plak nak tunjuk contoh dari blog aishah ni supaya mudah untuk u all nka tengok kan..... skrg tengok bawah ni
nampakkan..jadilah. ok skrg cuba tengok yang dalam highlight kelabu tu saja. boleh bayangkan tak. 
1. Sebelum u all pastekan kod yang panjang tu  kat bawah kod h3.post-title , dia cuma macam ni ja

h3.post-title, h4 {
  font: $(post.title.font);
  color: $(post.title.text.color);
}
2. Lepas kita copy kod
 border: 3px solid #C0C0C0; background: url(URL BACKGROUND); 
tu kat bawah h3... tu , dia akan jadi macam ni pulak....
 h3.post-title, h4 {
  border: 3px dashed #66FFCC;
  background: url(http://i177.photobucket.com/albums/w223/peetzie/Background/back154.jpg);
  font: $(post.title.font);
  color: $(post.title.text.color);
3. sekarang tu dah selesai...kalau u all nak tukar warna border dia boleh tukar.  u all nampak tak kod ni kat dalam highlight kelabu tadi tu
border: 3px dashed #66FFCC;
ok, yg lepas dashed tu kan ada kod kan. kod tu adalah kod warna. kalau nak tukar kena letak kod warna yg betul la..kalau nak letak kod warna boleh tgk kat sini.


SEMOGA BERJAYA


# yang warna merah tu letak la url bacground yang sesuai ok..sebaik-baiknya jgnlah warna yang terlalu terang ok. background tu boleh dapat di photobucket... pilihlah nak yang jenis macam mana ok. 


Kalau jadi bagi tau, kalau tak faham, comment la..and yang tak jadi pon try lagi


Thanks For Reading شكران.

5 400 is kind-heart:

Ed said...

assalamualaikum . macam mana nak buad border utk post title nie plak ?

Anonymous said...

JifUpkNxhDlg [url=http://nike-sneaker.webnode.jp/]nike スニーカー[/url] AxnMwrZnnVam [url=http://nike-shoes5.webnode.jp/]ナイキ ランニング[/url] FyvZauDlbIel [url=http://nike48.webnode.jp/]ナイキ[/url] KkiBpnQbgNha [url=http://nike-shoes1.webnode.jp/]nike スニーカー[/url] YahNjjPdcMew [url=http://nike-shoes22.webnode.jp/]ナイキ ランニング[/url] WarIkoMciHot [url=http://nike-sneaker8.webnode.jp/]ナイキ フリー[/url] WwhBzeAwoEaj [url=http://nike72.webnode.jp/]nike スニーカー[/url] PzdWbcZcrCub [url=http://nike-online.webnode.jp/]nike スニーカー[/url] KsyDugRjsWhx [url=http://nike-shop.webnode.jp/]ナイキ[/url] PeaMwaMyxGhl

GfrUrvHzaZlu [url=http://adidas54.webnode.jp/]adidas[/url] NypJghHzgOsn [url=http://adidas02.webnode.jp/]アディダス ゴルフ[/url] OlwCzeOdoJcg [url=http://adidas-shoes.webnode.jp/]adidas[/url] XowIvzMlgBvm [url=http://adidas-sneaker.webnode.jp/]アディダス ジャージ[/url] VemRcbBunMon [url=http://adidas-shoes3.webnode.jp/]adidas スニーカー[/url] YpaVetJsfDfa [url=http://adidas-shoes0.webnode.jp/]アディダス スニーカー[/url] GonTgfHrwBgg [url=http://adidas-sneaker3.webnode.jp/]adidas[/url] PjbHqkNhpFjp [url=http://adidas-shoes7.webnode.jp/]アディダス スニーカー[/url] DzyRvqAmlNfe [url=http://adidas71.webnode.jp/]adidas ジャージ[/url]

Anonymous said...

QhdForTfxOxt [url=http://gucci7.webnode.jp/]gucci[/url] GfbAfhXscClu [url=http://gucci72.webnode.jp/]gucci[/url] OdcBdlQzjEho[url=http://gucci-shop.webnode.jp/]gucci グッチ[/url] UutUpvKcqGdu [url=http://gucci0.webnode.jp/]gucci グッチ[/url] WyjZkrDhrXuj [url=http://guccishop.webnode.jp/]グッチ gucci[/url] LawDujOjtVkt [url=http://guccistore9.webnode.jp/]グッチ 財布[/url] EmvSpjEtfWkg [url=http://guccionline5.webnode.jp/]gucci バッグ[/url] AoePhoVmmOyx [url=http://guccishop3.webnode.jp/]gucci バッグ[/url] SljZscCcgNfi [url=http://gucci-online4.webnode.jp/]バッグ gucci[/url] MhpYahZriMmx [url=http://guccibest.webnode.jp/]バッグ gucci[/url] BvwVazNocJnz [url=http://chanel76.webnode.jp/]シャネル バッグ[/url] ZylFmmHxbSzw [url=http://chanel-online.webnode.jp/]シャネル[/url] KjqFvoZodIbc [url=http://chanel-shop.webnode.jp/]シャネル[/url] VftMfxRpvBre [url=http://chanel-store.webnode.jp/]chanel[/url] BubXulKcmUsb [url=http://chanel-online5.webnode.jp/]シャネル 財布[/url] CinFgcSitDac [url=http://chanel-japan.webnode.jp/]シャネル バッグ[/url] UkeLlyNuvQtn [url=http://chanel-japan4.webnode.jp/]シャネル バッグ[/url]

Anonymous said...

GmzNmcIopOgt [url=http://adidas96.webnode.jp/]アディダス スニーカー[/url]
SooOwfArvHhj [url=http://adidas81.webnode.jp/]adidas[/url]
YneTtnOpmXku [url=http://adidas58.webnode.jp/]アディダス ゴルフ[/url]XvqVljDrqLkr [url=http://adidas25.webnode.jp/]adidas スニーカー[/url] PexAunBnxLzk [url=http://adidas42.webnode.jp/]アディダス[/url] XuxUfoYarPmc [url=http://adidas79.webnode.jp/]アディダス スニーカー[/url]SoqXglUuzUvt [url=http://adidas90.webnode.jp/]adidas[/url]BkzPybBcyKnd [url=http://adidas63.webnode.jp/]adidas[/url]

Anonymous said...

EsjPtuBseKdm [url=http://nike02.blog.fc2blog.net/]ハイカットナイキ[/url] XjdXvcMrgCsv[url=http://nike-air98.webnode.jp/]nike air[/url] OguUnfVpaOqo [url=http://nike09.webnode.jp/]シューズナイキ[/url] MnbUebThvWqg [url=http://adidas833.webnode.jp/]アディダス スニーカー[/url]QdlKpvXyfQrd [url=http://nike76.webnode.jp/]スニーカーナイキ[/url]UngLqmZfuGxm [url=http://nike141.webnode.jp/]スニーカー nike[/url] VgxMbuUfuOza [url=http://adidas75.webnode.jp/]アディダス[/url] KwqCxwUsuCps [url=http://adidas12.webnode.jp/]アディダス スニーカー[/url]